Himalaya Herbals: zubná pasta Complete Care

Prax ukazuje, že sme si za tie roky života osvojili mnohé nesprávne návyky a zuby si čistíme úplne nesprávne. Niet divu, že sa kazia. Kladieme dôraz na skúšanie moderných pomôcok (rotačné, silikónové kefky), vymýšľame kadejaké zlepšováky, len aby sme sa pri čistení zubov čo najmenej narobili. A pritom to najlepšie máme rovno pod nosom - klasická zubná kefka a dobrá zubná pasta.

Čo myslím pod pojmom dobrá zubná pasta?

Tá dobrá pasta je tá správna. Granule nechajte psovi v miske, nepotrebujete ich mať v ústach. Ani vo forme abrazívnych a zubom nie príliš lichotiacich mikrogranulí... Netreba ani extra silné chemické dezinfekčné látky. V zubnej paste najčastejšie nachádzam dve ingrediencie a ešte nejaké vylepšováky chuti i vône. Zuby chceme očistiť. To je všetko.

V každej paste máme určite vodu (AQUA) a kremeň, alebo ak chcete, tak formu dioxidu kremičitého (HYDRATED SILICA), ktorý slúži asi tak, ako prášok na čistenie vane... Pomáha vám zbaviť sa zubného povlaku. Sú rôzne kontroverzné názory o tom, že je to tiež abrazívum, no je rozdiel dať úplne jemný prášok alebo okom viditeľné častice. Ja teda proti kremeňu nemám nič. 

Každého poteší aj dačo na ochutenie, nech tá pasta nie je taká protivná. Najčastejšie sa dáva sorbitol (SORBITOL) alebo klasický sacharín (SACHARINUM). 

Ak nechcete špeciálne osviežovať dych, likvidovať zápal, alebo liečiť nejaké neduhy, potom nič viac nepotrebujete. Ak však chcete niečo lepšie, potom správnou cestou bude pridať k týmto látkam ešte nejaké bylinky, alebo iné látky (napríklad enzýmy), čo sa samozrejme odrazí v počte ingrediencií. Takže pozrime dnes zubnú pastu Complete Care a zhodnoťme obsah tohto hnedasto-zeleného zázraku. 


Zloženie zubnej pasty

Sme na správnej adrese, lebo základ (voda, kremeň) sa na obale píše. Vidím aj sorbitol, takže môžeme zistiť, či sú tam aj nejaké iné, pre pasty typické látky.

Aj zubné pasty treba stabilizovať, aby nám čosi vydržali a k tomu nám slúži glycerol (GLYCERIN), alebo polysacharid zvaný xantánová guma (XANTHAN GUM). Sú to zahusťovadlá a stabilizátory prítomné aj v zubnej paste od Himalaya Herbals a to o niečom svedčí. Svedčí to o obsahu látok, ktoré by sa inak kazili - bylinky. A nie jedna, ale viacero. Držte sa, čaká vás poriadna jazda. Je to úctyhodných 13 bylín a 3 prírodné vonné oleje z byliniek.



Bylinkoví bojovníci

PUNICA GRANATUM PERICARP EXTRACT - oplodie granátového jablka - chutí mierne nahorkasto, čo je dôkaz prítomností horčín. Pôsobí sťahujúco (sťahuje a spevňuje ďasná) a antibakteriálne, ale to vám písať netreba. Však ho poznáte a väčšina z vás ho už ochutnala. Vieme, že jablká všeobecne sú veľmi dobré na zuby, no myslím, že v prípade granátového jablka to platí dvojnásobne.

ACACIA FARNESIANA FLOWER/STEM EXTRACT - extrakt z vetvičiek mimózy (alebo akácie) farnesovej je parfém, ktorý ja moc v tejto paste necítim pre obsah mentolu a tymolu (vonné zložky mäty a dúšky), ktoré ho prebíjajú. Avšak je to trefa do čierneho, ak chcete nejaký kozmetický prípravok navoniať, lebo tento extrakt má aj iné využitie. Kvety tejto rastliny, alebo presnejšie stromu, sa pestujú za účelom získavania látky zvanej farnesol (to vám môže byť celkom známy pojem). Jeho pomenovanie vidíte už v mene "farnesiana" a on nielen pekne vonia, ale tiež pôsobí proti zápalom a zabíja baktérie, preto býva súčasťou dezodorantov. Na tom istom princípe pracuje aj spomínaný tymol (THYMOL), ktorý taktiež nájdete medzi ingredienciami.

ACACIA ARABICA STEM BARK EXTRACT - prezývajú ju tŕnitou mimózou, ale faktom je, že všetky stromy z tohto rodu majú tŕne a tiež neskutočne pekné a voňavé kvietky. Podobne na tom je ACACIA CATECHU BARK POWDER. Z týchto stromov je pre nás dôležitá kôra pre jej vysoký obsah tanínu (TANNINUM). Tanín je trieslovina so silne sťahujúcim účinkom. V lekárni sme vyrábali alkohol v koncentrácii 3% tanínu, ktorý sa pacientom aplikoval na vysušovanie zanisaného okolia rán. Ten náš sa pravda vyrábal z inej rastliny, ale účinok je rovnaký. V zubnej paste má navodiť osvieženie dychu (Ajurvéda s ním ráta vo všetkých prípravkoch tohto typu), stiahnutie ďasien, zmiernenie ich opuchov a dodal jej aj jemný hnedý nádych. Farba pasty nie je zelená, ale ani hnedá, lebo tu máme ešte iné bylinky.

S opuchmi si poradí aj drmek alebo vitex malabarský / čínsky (VITEX NEGUNDO EXTRACT) trošku pripomínajúci konope. Má krásne kvety, ktoré lákajú včely k opeľovaniu. U nás je možno rozšírenejší vitex obecný / jahňací. Extrakt tohto vitexu je užitočný pre svoje protiplesňové, protizápalové a antibakteriálne účinky. Hojenie vriedkov v ústach naštartuje jedna radosť.

TERMINALIA CHEBULA FRUIT EXTRACT - výťažok z plodov myrobalánu žltéhomyrobalánu nepravého (TERMINALIA BELLERICA FRUIT EXTRACT) a indického egreša (EMBLICA OFFICINALIS FRUIT EXTRACT) vám asi nebude nič hovoriť. Popravde, aj ja o nich počujem prvý krát. Vypátrala som, že plody myrobalánov vyzerajú ako také miniatúrne hrušky s kôstkou a egreš vyzerá presne ako ten náš, len je väčší. Oboje by malo obsahovať lásky s adstringentným a protizápalovým účinkom. Ajurvéda na ne vraj myslí vždy, keď potrebuje harmonizovať telo ako celok a potlačiť široké spektrum baktérií i plesní. Najviac sa tieto extrakty osvedčili pri liečbe vredov a očiste, preto zubnú pastu odporúčam obzvlášť osobám trpiacim vačkami v ústnej dutine, ktoré sa neustále plnia a obťažujú svojou bolesťou a vlastne i samotnou prítomnosťou.

K potlačeniu bolesti by mohol pomôcť aj výťažok z plodov nepravého čierneho korenia (EMBELIA RIBES FRUIT EXTRACT), sečuánskeho korenia (ZANTHOXYLUM ALATUM FRUIT ExTRACT) a extrakt z kvetu zo stromu prezývaného "španielskou čerešňou" (MIMUSOPS ELENGI FLOWER EXTRACT). Nielenže krásne voňajú, ale tiež dezinfikujú a potláčajú zápaly. Možno by teda nebolo od veci zubnú pastu používať aj po takých zákrokoch, ako je trhanie či resekcia. Čerstvé rany sú pre baktérie, prebývajúce v zubnom povlaku, hotovým rajom a nie vždy je vypláchnutie úst dezinfekčnou vodou také účinné. Lieh vám na chvíľu vyčistí ústa, chémia zničí baktérie, no efekt byliniek máva dlhšiu životnosť. Výrobca sľubuje 12 hodín, čo môže byť celkom reálna doba, ak pravda medzitým nezjeme 4 hamburgery, nevypijeme 3 kávy a 5 čajov.

Aby som nezabudla, ešte pripomeniem, že tento i vyššie zmienené plody (myrobalánu, egreša i nepravého čierneho korenia) účinne pomáhajú zbaviť sa zubného povlaku, ktorým trpia mäkké tkanivá i sklovina, z čoho sa robí zápal ďasien i zubný kaz. Ale k tejto skupinke liečivých zázrakov by sme ešte mohli prihodiť rastlinu zvanú nimbovník / orgován indický (AZADIRACHTA INDICA BARK EXTRACT), respektíve jeho kôru. Jeden nemenovaný server odporúčal ľuďom žúvať listy alebo kôru z tohto stromu, aby ešte v začiatkoch potlačili zápaly i iné problémy. My sme však o krok vpredu a namiesto prežúvania lístia azda radšej použijeme pastu. ;-)

SALVADORA PERSICA STEM EXTRAXT (alebo miswak) je niečo, čo funguje ako prírodná zubná kefka už viac ako tisíc rokov u všetkých obývateľov Afriky i Stredného východu. Stačí chytiť zopár byliek z tohto stromu, vopchať do úst, požuť a zuby máte čisté bez toho, aby vám ďasná krvácali. Obsahuje to prakticky všetko, čo aj zubné pasty, akurát máte efekt 2v1, lebo sú v tom mierne abrazívne látky, dezinfekčné, čistiace a sťahujúce látky. Dokonca vo vetvičkách nájdeme aj fluoridy (ktoré máme pridané aj do pasty naviac ako fluorid vápenatý - CALCIUM FLUORIDE), silice zaručujúce skvelú chuť (keď vidím aké, tak celkom verím, že to domorodcov baví žuť) a látky tlmiace činnosť tráviacich enzýmov. Normálne uvažujem, či si ten strom predsa len nasadím do záhrady a zabudnem, že sa mi nechcelo žúvať byliny. :-) Samozrejme po tom, ako si kúpim ešte nejaké ďalšie balenia tejto pasty. 


Test pasty Complete Care

O svoje zuby sa starám dôslednejšie už pekne dlhú dobu, ale je fakt, že táto pasta mi v tom výrazne pomohla. Zubár mi trhal jeden zub a to ďasno ma pekne dlhú dobu žralo. Po vyskúšaní tejto pasty sa mi na chvíľku pohoršilo a potom sa to začalo pozvoľna zlepšovať. Týmto spôsobom pôsobí väčšina prírodných liekov, preto sa toho nezľaknite, ak sa to prihodí aj vám. 

Pozor, ako aj iné bylinkové preparáty, ani tento nestačí používať týždeň, aby ste videli nejaký efekt. Ja som teda minula väčšiu časť, kým sa dostavili aj tie ďalšie účinky. Ako viete, dobrá dentálna hygiena sa nepreukáže hneď po tom, ako si zo dňa na deň vstúpite do svedomia a začnete lepšie čistiť zuby. Základom je zotrvať vo svojom odhodlaní. Pokiaľ by vám tá pasta nerobila vyslovene zle (povedzme pre nejakú látku, na ktorú môžete mať alergiu, čo je však málo pravdepodobné), určite ju neprestaňte používať. Ten dobrý pocit, že pre seba robíte niečo výnimočné a ešte to aj pocítite na svojich ďasnách... to sa nedá nahradiť. 

Balenie obsahuje 75ml pasty, čo nie je práve málo a k dokonalému vyčisteniu jej nepotrebujete veľa. Určite netreba až také množstvo, aké vidíte na mojej fotografii. Stačilo by aj množstvo veľkosti hrášku, no ja som vám chcela ukázať tú netypickú farbu.


Priznám sa bez mučenia, že spočiatku som si musela zvykať, že mi namiesto snehovo bielej peny z úst ide bielohnedá. :-) Na chuť som si však zvykať nemusela. Tá je príjemná. Chutí po bylinkách, ale viac tam cítim mentol. Pastu teda nekombinujte s homeopatikami. Neúčinkovali by vám, lebo mentol a homeopatia sa nemusia. Ak si ich musíte dať, tak počkajte aspoň dve hodiny po vyčistení zubov.

Moje hodnotenie zubnej pasty Complete Care:

Textúra: stredná (na vyčistenie stačí množstvo veľkosti hrášku) 
Spevnenie ďasien: 5 (je to fakt cítiť)
Dezinfekcia: 5 (v súčasnosti netrpím žiadnymi vačkami)
Čistiaci efekt:
5
Vôňa a chuť:
príjemná osviežujúca vôňa a typická pastová sladkastá chuť
Celková spokojnosť:
10 (maximálna spokojnosť)

Cena: pohybuje sa od 2,70 EUR za 75ml

Zubnú pastu vyhľadajte v každej dobrej lekárni. Mali by ju mať vo všetkých partnerských lekárňach iLekáreň a Pilulka.sk, ktorých odberné miesta sú vo viacerých mestách. Ak by ste mali náhodou problém, zájdite do svojej obľúbenej lekárne a poproste, aby vám ju objednali. Distribútorom je spoločnosť Benela s.r.o. a kontakt nájdete na stránke Zdravie Himalaya.sk
 
celkové hodnotenie - slovom
NAJLEPŠIA Z NAJLEPŠÍCH
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
čistiaci efekt
dezinfekcia ústnej dutiny
vôňa vs. chuť
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Voči tejto paste nemám jedinú výčitku. Páči sa mi na nej všetko a poviem vám, že to štúdium zloženia ma zamestnalo na celé dni, ale ja som ju chcela študovať. Čím viac som o nej vedela, tým viac sa mi ľúbila. 

Momentálne sa kúpa pasty Complete Care oplatí, lebo sa nám blížia Vianoce a Himalaya Herbals prináša super balíčky, ktoré by mohli potešiť aj vašich najmilších. Napríklad k tejto paste dostanete zadarmo aj výživný balzam na pery. Viac o tomto balíčku i ostatných aktuálnych akciách sa dočítate na tejto stránke.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes