Mistral: čaj z rakytníka

Čaj Mistral z rakytníka a iného ovocia - detail vrecúška
Objavte účinky rakytníka, ktoré by si zaslúžili špeciálne ocenenie. V minulom článku ste sa dozvedeli, že arónia má veľmi dobrý vplyv na kvalitu pleti. Pomáha začervenanej pleti s viditeľnými žilkami, ale aj podráždenej a veľmi suchej pleti. Keď sa arónia spojí s rakytníkom, pridajú sa nové vlastnosti. Aké? Čítajte a dozviete sa.

Podobne ako arónia pôsobí synergicky s čerešňou a šípkou, aj rakytníku prišlo na pomoc zopár ingrediencií. Rakytník je vzácny. Ja si z neho kupujem džem (dostať ho v Lidli, keď majú Škandinávsky týždeň), pretože mi chutí. Chuťou je podobný ako marhuľový a je veľmi veľmi zdravý. Tak si teraz rozoberme tento chutný čajík s rakytníkom a poďme pekne po od začiatku, aby ste vedeli, prečo ho máte piť.

Rakytník

Rakytník rešetliakový má zelené a zeleno-žlté kvietky, podľa toho, či ide o samčiu alebo samičiu rastlinu. V jeho korunách hniezdi vták oriešok obyčajný. Plody rakytníka sú oranžové bobule. Strom dáva veľkú úrodu bobúľ, ktoré obsahujú vzácne látky, majú veľa zdravotných účinkov, ktoré budú popísané v článku.
www.seabuckthorninsider.com (vetvičky), http://seaberry-hippophaerhamnoides.blogspot.com (kvety), www.nahuby.sk (vták oriešok) - autor: Peter Štefanovie
Tento strom má množstvo názvov ako napríklad "sibírsky zázrak", "zázračné bobule", "olej života", ale hneď z toho prvého mena nám je všetkým jasný jeho pôvod - Sibír - tá chladná oblasť. Rakytník má veľmi zvláštny výzor. Samčie a samičie rastliny rozoznáte len podľa kvetov. Samček ich má žltučké ako také slniečka. V každom prípade rakytník vyzerá dosť nepriateľsky pre svoje tŕne. Ľudia ho oberajú, podobne ako aróniu, až po tom, ako zamrzne, aby dostal sladšiu chuť, ale musia to robiť v rukaviciach, aby sa neporanili. Aký je však pichľavý, taký je štedrý, čo sa týka plodov. Pre záplavu oranžových bobúľ neuvidíte drevo. 

Jeden z mala tvorov, ktorý sa tŕňov nebojí a naopak, ešte si v korunách stavia hniezdo, je vtáčik oriešok obyčajný. Jeho drobné telíčko a vrtkosť sa hodí nielen pri hniezdení, ale tiež pri zbere ovocia. Určite mu chutí, ale tiež mu dáva dôležitú výživu, pretože je olejnaté. Svojim trusom prenesie semienka široko ďaleko a pomáha rozširovať rodinku o nové rastlinky. 

Rakytník a jeho zázraky

Ja by som rakytníku pokojne nechala prívlastok superovocie, pretože tomu, čo on obsahuje, sa nevyrovná žiadne ovocie na svete. Prízvukujem slovo žiadne. Nielenže s jeho pomocou budete vzhľadom porážať svoj vek a mať pred starnutím a stratou vitality poriadny náskok, ale choroby sa vám budú vyhýbať z kilometra. 

Pred necelými 11 rokmi učinili vedci zaujímavé zistenie. Kyselina palmito-olejová (omega-7), ktorá je prítomná v našej pečeni a veľmi dôležitá pre rast a vývoj nervového systému, o ktorej sa myslelo, že nie je prítomná nikde inde, ako v oleji z rýb (ktorý tak neľúbime), sa našla v rakytníku. A nielen to. Rakytník prekvapivo obsahuje úplne všetky potrebné esenciálne mastné kyseliny - omega 3, 6 aj 9, veľmi veľa vitamínu E (asi najviac zo všetkého ovocia), 3x viac vitamínu A ako mrkva, keďže sa tieto vitamíny mali v čom rozpúšťať. Ak žijete ako vegán, zabudnite na všetky tie doplnky stravy. Kúpte si rakytníkový olej a začnite piť čaj. Nebude vám chýbať nič.

Spomínané látky nedajú žiadnu šancu ekzémom, obzvlášť veľmi suchej koži, aká býva pri atopickom ekzéme. Podporujú obranyschopnosť, hormonálnu rovnováhu a schopnosť regenerácie organizmu. 

Rakytník poskytne oporu vášmu srdcu, cievam, ovplyvní pamäť, poradí si s depresiou a nervozitou, zlepší trávenie, čo by sa malo prejaviť aj na vašej hmotnosti. Koreň čakanky, ktorý to trávenie ešte viac naštartuje a telo očisťujúci list černice samozrejme nemôžu chýbať. Ak čaj budete piť neosladený, metabolizmu to určite prospeje. 

Po očiste čakajte aj zlepšenie stavu pleti, vlasov a nechtov, pretože plody rakytníka sa môžu pochváliť enzýmom, ktorý obsahuje aj žen-šenový koreň - superoxid dismutáza, ktorý bráni voľným radikálom v ničeniu. Ženšen užívajú hlavne starší ľudia a ľudia unavení, často chorí a bez energie. Hovoria mu životabudič. Ak človeka prebudí ženšen, čo potom urobí rakytník, ktorý má ešte ďalšie antioxidanty? :-)

Ďalšie užitočné prísady

Ovocný čaj Mistral z bazy čiernej v krásnom obale s kreslenými detailami.
Prečo sa k rakytníku okrem vyššie spomínanej čakanky a listu černice hodí aj malina? Aj malina pôsobí proti únave a posilňuje imunitu. Pre svoju farbu (opäť tie prospešné farbivá) i obsah kyseliny salicylovej zmierňuje krvácanie ďasien, pomáha na problémy obličiek a močového mechúra ako protizápalovo pôsobiaci zázrak. Pridajte si k vitamínu A výhodný rutín z maliny a máte účinný doplnok pri liečbe šeroslepoty. Ako vieme, kyselina salicylová sa veľmi hodí aj pokožke, ktorú trápi zápal, svrbenie a podobné nepríjemné stavy. Aj na akné pomáha. Ak si rakytníkovým olejom budete natierať pleť a k tomu piť čaj, to akné určite ustúpi. Navodíte hormonálnu rovnováhu, dodáte pleti chýbajúci vitamín E, posilníte imunitu... to musí učinkovať.

Rakytník pre Vašu krásu

Je Vaša pokožka rýchlo suchá a drsná? Trápia vás ekzémy, pričom sa jej stav výrazne zhoršuje lebo svrbí, šupinatie? Potom jej chýbajú esenciálne mastné kyseliny a vitamíny. Pouvažujte nad tým, že tento čaj zaradíte do svojho pitného režimu a dodajte jej ich osobitne. Nebojte, ona sa rýchlo spamätá a dostane sa do pôvodnej formy.

Spomínala som tiež akné a vrásky. Nie nadarmo. Ak sa k rakytníku a maline pripojí arónia a šípky, vznikne super-zbraň. Vitamíny, minerály, antioxidanty, flavonoidy, polyfenoly, všetky omega mastné kyseliny v úplne ideálnom pomere... To je odpoveď na prípadné otázky, prečo s čajom máte poraziť čas a nedokonalosti. Rakytníkový čaj je ideálna voľba pre zrelú pleť i pleť s akné.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes