Indian Natural Hair Care: Cassia bylinný vlasový zábal BIO


Niekto by si na vlasy nič takéto nedal, len aby si nenarobil v kúpeľni neporiadok. Aj ja som rozhodovala váhavo. Bylinný vlasový zábal Cassia je však čisto bylinná vec a zvedavosť ma premohla. Dnes teda budem za Shreka, pobavím vás, ale sa aj odo mňa (dúfam) čosi opäť naučíte.

Hneď na úvod prezradím, že nemám žiadne skúsenosti s hennou ani žiadnym vlasovým produktom tohto či podobného typu. Prírodná vlasová kozmetika, s výnimkou šampónov proti lupinám, šla doteraz mimo mňa a v mojej domácnosti sa koncom januára ocitla náhodou. V balíčku, ktorý mi prišiel ako poďakovanie za spoluprácu z obchodu Babičkina záhrada som si našla bylinný vlasový zábal Cassia.

Najskôr som si povedala, že čo za škatuľka so svätým obrázkom to leží v balíku. :-) Však pozrite na obal a možno vám napadne to isté. Až pri bližšom preskúmaní mi došlo, že na obrázku je Indka a v škatuľke je nejaký prášok na spôsob henny. Najskôr šok, že čo s tým zábalom idem robiť a či si to mám vôbec dať na hlavu. Moja pokožka je veľmi citlivá a keď sa jej niečo nepáči, dá mi to najavo lupinami. A ohromnými. Ale zvedavosť ma premohla. Povedala som si, že s bezfarebným jedozložkovým zábalom naozaj nie je čo pokaziť, moje melírom zničené vlasy sú po každom umytí tvrdé ako slama, skrepovatené, na dotyk drsné a ak im zábal nepomôže, uškodiť snáď neuškodí.



Písalo sa, že na dlhé vlasy treba 100g a na krátke stačí 50g. Balenie váži 200g a v e-shope Babičkina záhrada stojí 7,50 €.

Ja mám vlasy teraz kratšie, tak som odvážila 70g do misky zo skla. Prírodnú kozmetiku vždy dávajte do sklenených alebo porcelánových nádob. Vyvarujte sa kovu a plastu, aby ste nejakým činom neznehodnotili ingrediencie. Najmä kovy môžu s niektorými látkami reagovať.

Prášok na bylinný vlasový zábal Cassia sa má zmiešať s vodou. Nechala som teda prevariť vodu (lepšia prevarená, lebo tvrdá voda sa na vlasové zábaly nehodí), preliala ju do pohára a vložila teplomer, aby mi oznámil, keď bude mať voda potrebných 60 stupňov. Vodou som potom prášok v miske zaliala a vytvorila hustú kašu. Hustú len tak, aby sa dala natierať a nestekala z hlavy. 



Až budete bylinný vlasový zábal Cassia pripravovať, dajte si radšej väčšiu misku. Aspoň raz toľkú než množstvo prášku. Nie takú malú ako bola tá moja. Ja som očakávala, že voda prášok zmáča, objem ubudne a vody ani nebude treba veľa, ale bolo to inak. V skutočnosti som do misky vyliala celý 2,5 dcl pohárik a ešte musela aj trošku doliať vody. 

Myslela som, že keď budem miešať opatrne, pôjde to aj v malej miske, ale nešlo. Musela som zmes preložiť do väčšej misky a už sa mi ju aj tak nepodarilo vymiešať úplne nahladko. Hrudky síce v zábaloch nevadia, ale zasa je lepšie, keď je prášok kompletne zmáčaný. Nezopakujte moju chybu.



Žiaľ, prášok sa dodáva vo vrecúšku so zvarom. Po odstrihnutí rožku a použití zábalu preto sáčok buď zalepte lepiacou páskou, alebo ho uzatvorte nejako inak, no rozhodne by malo byť vrecko zatvorené, aby jeho obsah neničila vzdušná vlhkosť.

Čo je Cassia a čo obsahuje?

Prášok Cassia pozostáva čisto z bylinnej zložky. 100% jeho obsahu tvorí sušená bylinka "cassia obovata" prezývaná neutrálnou hennou. Na internte kolujú fámy, že vraj farbí vlasy do zlatista, ale to nie je úplne tak. Zlatý nádych by ste videli, keby vaše vlasy boli platinové alebo biele. Tmavšie vlasy až tak nevytónuje. Našťastie. Nechcem teplé odlesky, lebo môj podtón pleti je studený. Ale keby ste chceli s pomocou zábalu radikálnejšie zmeniť platinový blond odtieň na zlatistý, zalejte Cassiu harmančekovým čajom a určite sa vám to podarí. Aj kamilky farbia vlasy.

So skutočnou hennou nemá cassia nič spoločné, je to iná rastlina, ale majú podobný efekt, čo sa týka ozdravovania. Cassia má za úlohu vlasy posilniť, zregenerovať a dať im lesk. Berte však na vedomie, že vlasové vlákno sa zosilní a spevnie, čo nie je dobré pre kučeravé vlasy, ktorých vlny predsa len potrebujú väčšiu pružnosť. 

Cassia je vedecky známa pre obsah kyseliny chryzofanovej a antrachinónov, ktoré jej dávajú farbu i schopnosť farbiť a telo počastujú svojim antibakteriálnym a protiplesňovým účinkom. Ak máte lupiny a sú kvasinkového pôvodu, zábal môže dopomôcť k zmierneniu a lebo aj k liečbe problému. Cassia pomáha aj na zmiernenie svrbenia a ekzémov, takže nielen vlasy, ale aj pokožka sa za vlasový zábal poďakuje.

Ako sa bylinný vlasový zábal Cassia aplikuje

Aplikácia je jednoduchá. Hneď po vymiešaní kašičky som vlasy pekne nad bidetom ponatierala maskou, skrútila ich na temene, navliekla navrch igelitové vrecúško, vzala uterák nahriaty na radiátore a urobila z neho turban. Pýtate sa, prečo ho máte nahrievať? Nemusíte, ale má to význam. Teplo pomôže účinným látkam prenikať do pokožky i do vlasov. A je to aj príjemnejšie. Až máte vlasy takto zabalené, vyvaľte sa pred televízor, vezmite knihu, stolnú hru, alebo ako ja - počítač s rozpísanou recenziou - a zabavte sa na minimálne hodinku. Aj dlhšie, lebo čím viac necháte zábal Cassia pôsobiť, tým lepší efekt bude. Ja som sa zabudla pri počítači "len" na tri hodiny. Klasika.



Niekto by sa so zelenou gebuzínou na hlave neodfotil, ale New Bridget je výnimka. To aby ste mi verili, že som zmes naozaj dala na svoje vlasy. :-) Ako vidieť, zábalu je dosť. Vyjde na celé vlasy a najlepšie máte zmyť ho z nich vo vedierku alebo v nejakej nádobe a až potom vlasy oplachovať vo vani. Inak si urobíte poriadny neporiadok. 

Ako to nespackať a ako som dopadla ja

Úprimne, vôbec som nečakala, že by mohol zábal zafungovať okamžite a dokonca mohol mať dlhodobý efekt. Od vlasovej kozmetiky, ktorú bežne používame, toto nehrozí. Všetko pôsobí len na chvíľku a ja o tom čosi viem. Za efekt hladkých vlasov viac než výžive vďačíte silikónu. Ten vydrží do ďalšieho zmytia vlasov, do ďalšej snehovej či dažďovej pohromy tam vonku alebo do ďalšieho dňa. Záleží, čo ste robili.

Bylinný zábal Cassia žiadne silikóny nemá za potreby. A to doslova. Silikón znižuje účinnosť, preto sa neodporúča vlasy pred aplikovaním zábalu (ani po ňom) umyť šampónom s obsahom silikónu alebo vlas podobným produktom doošetrovať. Cassia by sa do vlasového vlákna buď ani nedostala, alebo by nemala až také účinky. Ja našťastie vhodný šampón mám. Ale zábal vonia ako seno a nenecháva vo vlasoch vyslovene rušivý pach. Mne sa jeho vôňa páčila a tak som už nepoužila žiadny ďalší vlasový produkt. Aký bol vizuálny efekt? Pozrite sami. :-)



Prirodzene som nespravila fotku úplne tesne pred použitím. Porovnanie neumytých mastných vlasov s ošetrenými normálnymi by nemalo význam. Fotky sú rôzneho dátumu (odstup asi 5 dní), ale na tej prvej dobre vidíte stav vlasov čerstvo po umytí bez použitia kondicionéra. Najmä na svetlých pramienkoch vidieť, že vlasy nemajú žiadny lesk. A to ste ich nedržali v ruke. Cítili by ste výraznú suchosť

Na druhej fotke sú vlasy výrazne hladšie a lesklejšie. Suchosť a drsnosť je preč  a čo je ešte lepšie, ich dobrý stav sa ani po druhom umývaní zatiaľ nezmenil. Takže ani neporovnávajme zábal s bežnou kozmetikou. Zábal má v porovnaní s inou kozmetikou dlhodobý efekt a dokáže napraviť aj poškodenia po melírovaní a iných zásahoch. Pouužila som ho pred troma týždňami. Vlasy stále vyzerajú dobre a aj sa mi lepšie upravujú. Tu teda účinky výrazne predstihli moje očakávania. Dajte si len pozor na jedinú vec... ak si nevšimnete a necháte ho zaschnúť na uteráku, bude sa vám veľmi, veľmi ťažko prať. Ale Cassia bylinný vlasový zábal BIO aj tak odporúčam všetkými desiatimi.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes